Tekst Andrea Jansen
Foto Shutterstock

Drillraps staan bol van geweld en wapens. Wat is het effect op jongeren en hoe moet de overheid ermee omgaan? Hoofddocent van de Erasmus Universiteit Robby Roks deed onderzoek naar de relatie tussen drillrap, geweld en sociale media.

“De drillrapcultuur is eigenlijk niet zozeer een muzikale subcultuur, maar eerder een online straatcultuur. Al een jaar of vijf hebben we zorgen over jongeren en geweld, maar de link met drillrap is niet altijd terecht. Groepen die op straat met elkaar concurreren, dagen elkaar uit via de raps, maar de conclusie dat drillrap aanzet tot geweld is te kort door de bocht. Het is eerder andersom: geweld op straat leidt tot drillraps over het conflict. Dat geweld onder jongeren een groeiend probleem is wordt eerder veroorzaakt door andere factoren, zoals verharding van de maatschappij en het uitblijven van jeugdhulpverlening. 

Dr. Robby Roks
Dr. Robby Roks, universitair hoofddocent criminologie bij de Erasmus Universiteit Amsterdam Foto: Erasmus School of Law

Geweld en reputatie

Er is een heel breed publiek voor drillrap, maar de overgrote meerderheid gaat echt niet zelf met messen zwaaien omdat ze naar deze muziek luisteren. Je ziet dat vooral kwetsbare jongeren gevoelig zijn voor de invloed van drillrap. Dat zijn de jongeren die al in beeld zijn bij de politie en de zorg. Voor hen wordt de drillrapscene teveel de enige realiteit en ze gaan status ontlenen aan hun eigen raps en video’s. Geweld en reputatie zijn de belangrijkste dragers van de drillrap, meer dan bijvoorbeeld drugs en dure kleding.

Gemeenten en politie zijn meestal gericht op de echte wereld en hebben te weinig zich op de online wereld. Maar voor jongeren lopen die werelden naadloos in elkaar over. Ik zie daar ook een belangrijke rol voor gemeenten. Weet wat er online speelt in jouw gemeente. Welke online cultuur zie je? Soms worden we allemaal verrast door een steekincident onder jongeren, terwijl het conflict zich zichtbaar voor iedereen ontwikkelde op sociale media. Online jongerenwerkers zijn inmiddels net zo belangrijk als jeugdwerk op straat. 

“Online jongerenwerkers zijn inmiddels net zo belangrijk als jeugdwerk op straat”

Messenbezit

We moeten er met zijn allen op letten dat we het probleem niet groter laten lijken dan het is. Het grootste deel van de jonge mensen heeft niks met wapens. Maar als de politie of gemeenten telkens weer benadrukken dat het messenbezit onder jongeren zo’n enorm probleem is, dan krijgen deze jongeren de indruk dat ze onveilig zijn zonder mes. Let dus op het effect van je campagnes. Een inleveractie voor wapens is bijvoorbeeld prima. Maar foto’s in de media met een grote hoeveelheid ingeleverde messen en andere wapens, kunnen ervoor zorgen dat jongeren zich onveiliger voelen en juist wapens mee gaan nemen. Beter is het om meer aandacht te geven aan positieve voorbeelden. Want met een heel groot deel van de jeugd gaat het wel goed.”

In de greep van de gangsterrap

Een criminele groep rond een bekende gangsterrapper terroriseert een Amsterdamse buurt. Kinderen mogen niet meer buiten spelen van hun ouders, buurtbewoners nemen een omweg naar de supermarkt en ondernemers durven geen aangifte te doen. Hoe doorbreek je de verstikkende invloed van een crimineel rolmodel in de wijk? Lees verder…