Tekst Andrea Jansen
Foto RCN De Jagerstee

Echte natuur, ruimte en blijven verrassen. Zo weet camping RCN De Jagerstee in Epe al jarenlang recreanten naar de Veluwe te trekken. Maar de kampeermarkt staat onder druk en het wemelt van de vakantieparken op de Veluwe. Het antwoord op die uitdaging is innovatie, zegt parkmanager Wouter van Reeven van De Jagerstee. “Verbouwen, vernieuwen, thematiseren. Elk jaar bieden wij onze klanten iets nieuws.”

“Het moet op onze prachtige Veluwe niet vooral over de slechteriken gaan”

Het programma Vitale Vakantieparken helpt de goede parken om te vernieuwen en aantrekkelijk te blijven voor recreanten. Een uitstekend streven, vindt Van Reeven. “Vitale Vakantieparken is bedoeld voor parken als het onze, die aantrekkelijk zijn voor recreanten en die ook een duidelijke keuze maken voor die doelgroep. Het programma helpt om ons park aantrekkelijk te houden in de toekomst. Door ons ruimte en mogelijkheden te geven om te vernieuwen.”

Wouter van Reeven, parkmanager van De Jagerstee.

Bestemmingsplan

Dat lijkt eenvoudiger dan het is. “Wij richten ons honderd procent op recreanten. Dat vraagt van ons dat wij continu veranderen. En dan zit het bestemmingsplan toch wel eens behoorlijk in de weg.” Neem nu de familiebungalow die De Jagerstee al anderhalf jaar wil bouwen. Opa, oma, kinderen en kleinkinderen allemaal in één vakantiehuis. Dat past niet op 75 vierkante meter. Maar volgens het bestemmingsplan mag een bungalow op De Jagerstee niet groter zijn dan dat. “De wil is er bij de gemeente echt wel, maar we lopen volop tegen allerlei procedures aan. De procedures hebben ons inmiddels een flink bedrag gekost, dat gelijk staat aan een half jaar huuropbrengst van de familiebungalow. Die er dus nog steeds niet staat.”

Programmamanager Rob van den Hazel.

Programma Vitale Vakantieparken

“Grote stadsproblematiek in de natuur.” Zo omschrijft programmamanager Rob van den Hazel de situatie die hij aantrof toen hij vijf jaar geleden startte met het programma Vitale Vakantieparken. Elf Noord-Veluwse gemeenten, met samen zo’n 500 parken, en de provincie Gelderland richten zich met behulp van het programma op vier domeinen: innovatie, ruimtelijke inrichting, veiligheid en de sociale opgave omtrent de vaste bewoners.

Het programma Vitale Vakantieparken helpt gemeenten om zoveel mogelijk goede vakantieparken te behouden, die aantrekkelijk zijn voor recreanten. Van den Hazel: “De problemen die je aantreft lijken op die in probleemwijken in de grote steden. Maar deze gemeenten zijn veel kleiner en niet toegerust op deze complexe problematiek. Wij delen kennis en ervaring, ontwikkelen instrumenten en versterken de uitvoeringskracht van gemeenten.” Het programma heeft hiervoor samen met de gemeenten en provincie drie instrumenten in het leven geroepen:

  1. Kwaliteitsteam: een groep experts helpt een ondernemer om het vakantiepark aantrekkelijk te maken of te houden voor recreanten. Denk aan juristen, marketeers en landschapsarchitecten. De vraag van de ondernemer staat centraal.
  2. Ontwikkelingsmaatschappij: de gemeenten en provincie zijn gezamenlijk aandeelhouder en kunnen zo parken opkopen en een nieuwe bestemming geven.
  3. Extra handhavingscapaciteit: onder de vlag van het project Ariadne krijgen gemeenten capaciteit, informatie en expertise voor het uitvoeren van controles. Het RIEC speelt een rol in het verrijken van informatie van de partners. Dit project wordt gefinancierd door middel van de versterkingsgelden.

Het programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe was het eerste regionale integrale programma voor de aanpak van deze problematiek. Inmiddels zijn er in het hele land dergelijke initiatieven, soms ook Vitale Vakantieparken genoemd. Al deze programma’s en projecten wisselen ervaringen uit. Ook dragen zij bij aan de Nationale Agenda Vakantieparken.

“De problemen die je aantreft lijken op die in probleemwijken in de grote steden”

Promotie

Jammer is het dat de aandacht van de media, maar ook van de overheid, veelal uitgaat naar de verpauperde vakantieparken. “Het gebied rond Fort Oranje heeft geen fijn imago overgehouden aan alle ophef rondom die camping. We moeten uitkijken dat op de Veluwe niet hetzelfde gebeurt. Het is een prachtig, zeer toeristisch gebied. Het moet niet vooral over de slechteriken gaan.”

De Jagerstee krijgt wekelijks mensen aan de poort die vragen om permanente bewoning. “Arbeidsmigranten, maar ook mensen met problemen. Toen de camping hier in de buurt door de gemeente werd gesloten, stonden ze hier ook voor de poort. Wij weigeren dat altijd, want half-half, dat werkt niet. Een vakantievierend gezin past niet naast een chalet met arbeidsmigranten.”

Van Reeven vindt dat er in de promotie wel wat meer onderscheid te maken valt, bijvoorbeeld tussen vakantieparken en chaletparken voor arbeidsmigranten. “De wegwijzers zien er hetzelfde uit, in de ANWB-gids staan dezelfde symbolen. Terwijl het om compleet andere parken gaat, voor een hele andere doelgroep. Wees daar duidelijk in. Dan weten bezoekers ook waar ze terechtkomen en voorkom je een negatief beeld van onze prachtige Veluwe.”