Tekst Andrea Jansen
Foto Souldesign

De coronacrisis zet de overheid onder grote druk. Tegelijkertijd zien we dat de georganiseerde criminaliteit zich razendsnel aanpast aan de omstandigheden en nieuwe manieren ontdekt om snel en makkelijk geld te verdienen. Het RIEC-LIEC signaleert, analyseert en ondersteunt óók nu in de aanpak van ondermijning. Dat doen we door middel van infographics en communicatietoolkits over actuele onderwerpen. Al deze middelen zijn voor onze partners vrij te gebruiken.

“Eén georganiseerde overheid tegen ondermijnende criminaliteit, ook in crisistijd"

Arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten werken veelal in cruciale sectoren, zoals de voedselketen en de logistiek. Slechte huisvesting, uitbuiting en mensenhandel vormen nu een extra risico voor de volksgezondheid en de continuïteit van de cruciale sectoren. Het RIEC-LIEC maakte een infographic met handelingsperspectief voor gemeenten. Daarnaast hebben we samen met het aanjaagteam mensenhandel infographics opgesteld voor werkgevers van arbeidsmigranten en voor arbeidsmigranten zelf in het Nederlands, Engels, Pools, Hongaars, Bulgaars en Roemeens. Deze infographics vind je op de website van de Rijksoverheid.

Vind alle campagnes!

Alle toolkits en infographics zijn te vinden op de RIEC-LIEC website, via een speciale coronapagina: www.riec.nl/corona.

Horeca

Veel horecaondernemingen hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren. De grote contante geldstromen die in de horeca normaal zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren. Voor gemeenten maakte het RIEC-LIEC een infographic met handelingsperspectief. Daarnaast kunnen al onze partners beschikken over communicatiemiddelen gericht op horecaondernemers, zoals een infographic, flyer en socialmediacampagne. Hierbij werkten we samen met Koninklijke Horeca Nederland.

Buitengebied

De coronacrisis raakt delen van de agrarische sector hard. Agrariërs en andere ondernemers in het buitengebied hebben soms moeite om het hoofd boven water te houden. Criminelen zien dat ook. Het is daarom nu extra belangrijk dat inwoners van het buitengebied zich bewust zijn van de risico’s. Ook hiervoor maakte het RIEC-LIEC een infographic voor gemeenten, aangevuld met communicatiemiddelen gericht op ondernemers en recreanten in het buitengebied. Hierbij werkten we samen met Meld Misdaad Anoniem.

Steunmaatregelen

Het kabinet neemt maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is één van die maatregelen. Hoe zorg je er als gemeente voor dat criminelen niet op grootschalige wijze misbruik kunnen maken van de steun? Lees verder in de infographic Steun voor ondernemers biedt kansen voor criminelen.

Lees ook

Lees hier ook het artikel: Illegale prostitutie: dubbel verboden.

Illegale prostitutie

Tot 1 juli is prostitutie verboden. Desondanks zijn er online advertenties te vinden van sekswerkers die fysieke diensten aanbieden. In Limburg hebben partners de handen ineen geslagen om sekswerkers te informeren over het verbod, dit verbod te handhaven en sekswerkers te begeleiden bij bijvoorbeeld de aanvraag van een uitkering of terugkeer naar het thuisland. Van deze ‘good practise’ werd een stappenplan gemaakt. Een uitgebreider draaiboek is opvraagbaar bij uw eigen RIEC. Het stappenplan en draaiboek zijn ook bruikbaar na het opheffen van het verbod op sekswerk.