Tekst Communicatie LIEC
Foto LIEC

Opkomst crystal meth

Er is in Nederland een sterke toename zichtbaar van crystal meth-productie. In vergelijking met andere synthetische drugs als MDMA en amfetamine is de kennis over deze drugssoort echter nog beperkt. Om inzicht te krijgen in het criminele proces van crystal meth-productie heeft het RIEC Den Haag een verkennend onderzoek uitgevoerd. De publieksversie is vanaf nu te vinden op het Kennisplatform Ondermijning. Om dit te kunnen lezen moet u wel ingelogd zijn. Nog geen account? Aanmelden kan via www.kennisplatformondermijning.nl 

Dit onderzoek geeft naast zicht op het fenomeen ook handelingsperspectieven voor de RIEC-partners om het criminele proces rond crystal meth te bemoeilijken of te verstoren. Communicatie is één van de barrières die partners kunnen inzetten, daarom is er nu ook een bijbehorende communicatietoolkit gemaakt. 

Foto: RIEC-LIEC

Risk Factory scenario: Voor wat, hoort wat

RIEC Limburg sloeg de handen ineen met Risk Factory Limburg Noord: een beleveniscentrum voor groep 8-leerlingen, waar vanuit de Task Force Jeugdige Ondermijners een nieuw scenario is ontwikkeld en gelanceerd, genaamd Voor wat, hoort wat. Het scenario maakt jongeren bewust van de gevaren van ondermijnende criminaliteit. Klik hier om de trailer te bekijken. Meer informatie kunt u opvragen via riec-tfjo.limburg@politie.nl.

Animatie zorgfraude

De overheid besteedt veel geld aan zorg voor en begeleiding van kwetsbare mensen. De meeste zorgbureaus leveren goed werk, maar er zijn er ook die misbruik maken van dat geld. Om cliënten en hun omgeving hiervoor te waarschuwen, maakten VNG Naleving, PerSaldo en RIEC Oost-Nederland samen een animatie over zorgfraude. Deze animatie is vrij te gebruiken door gemeenten en andere partners.

https://vng.nl/nieuws/animatie-helpt-gemeenten-bij-communicatie-over-zorgfraude

Leestip

Karen Ottens van RIEC Oost-Nederland en Eugène van Mierlo van gemeente Almelo vertellen in RTL Nieuws waarom het zo belangrijk is om zorgcriminaliteit te stoppen. 

Save the date Burgemeestersbijeenkomst OMG’s

Op donderdag 10 februari 2022 organiseert het LIEC een burgemeestersbijeenkomst over Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s). Burgemeester Jan Hamming (gemeente Zaanstad, tevens voorzitter van het Landelijk Strategisch Overleg OMG’s) nodigt zijn collega-burgemeesters uit om aan deze bijeenkomst deel te nemen.

Tijdens de bijeenkomst is aandacht voor de actuele problematiek (welke nieuwe clubs laten zich zien, wat speelt er tussen OMG’s, e.d.) en wat dit betekent voor de integrale aanpak. Specifiek aandachtspunt is de handhaving van de bendes die inmiddels door de civiele rechter verboden zijn verklaard.

Burgemeesters ontvangen binnenkort een aankondiging van de bijeenkomst via de mail. Mocht u op dit moment vragen hebben over de bijeenkomst, dan verzoeken wij u een e-mail te versturen naar evenementen@liec.nl.   

Praktische informatie
Datum: Donderdag 10 februari 2022.
Tijd: 10.00 - 13.00 uur (met afsluitende lunch). 
Inloop vanaf 09.30 uur.
Locatie: Nader te bepalen; in het midden van het land.