“Dit regeerakkoord helpt bij de uitvoering van de Toekomstagenda”

Regeerakkoord: 100 miljoen voor aanpak ondermijning

Rutte III investeert 100 miljoen euro in een nieuw ondermijningsfonds, voor de intensivering van de aanpak van ondermijning. Er komt een speciale “Ondermijningswet” om de geconstateerde juridische knelpunten in de huidige aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijnende criminaliteit op te lossen. Daarnaast is meer ruimte voor innovaties binnen het strafrecht en voor creativiteit in de aanpak van ondermijning. Bovendien krijgt de publiek-private samenwerking meer aandacht. Ook van groot belang is het aangekondigde verbod op criminele motorbendes.

Hoofd LIEC Karel Schuurman is verheugd over de aandacht voor de aanpak van ondermijning in het regeerakkoord. “Hier maken we ons al jaren sterk voor. Niet alleen voor meer financiële en professionele ruimte in het tegengaan van ondermijning, maar ook voor de aanpak van criminele motorbendes. Vooral de burgemeesters hebben zich hier enorm voor ingezet. Dit regeerakkoord helpt ons en alle partners bij de uitvoering van de Toekomstagenda. Hiermee kan ondermijnende criminaliteit een substantiële slag worden toegebracht.”

Verder in het regeerakkoord:

  • Er wordt structureel 95 miljoen euro gereserveerd voor cybersecurity en er komt een ambitieuze cybersecurity-agenda.
  • De strijd tegen mensenhandel wordt versterkt, onder andere door te investeren in internationaal opsporingsonderzoek.
  • Alle vormen van bedrijfsmatige seksuele dienstverlening, waaronder ook escort en zelfstandig werkende prostituees, worden vergunningplichtig en er komt een pooierverbod.
  • Experimenten met het gedoogd telen van wiet.
  • Extra geld voor de politie.
  • Meer expertise voor het Team Internationale Misdrijven.

Held, als je het meldt!

De gemeenten Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis en Uden riepen in september hun inwoners per brief op om het te melden wanneer ze iets zien wat niet in de haak is. In februari verzond burgemeester Hamming van Heusden ook al een dergelijke brief. In de media kreeg de brief aandacht van onder andere GeenStijl en het Brabants Dagblad.

Burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk: “Met deze brief wil ik de inwoners van mijn gemeente bewust maken. Ik vraag hen niet om achterdochtig te worden, maar om waakzaam te zijn. De georganiseerde criminaliteit in Brabant is geen spannend boek, het gebeurt hier en nu. De verschillende overheidsinstanties hebben een grote klus te klaren als het gaat om de aanpak van ondermijnende criminaliteit, maar zij niet alleen, dit is iets wat we met elkaar moeten doen. Ik vind het mooi om te zien dat burgers deze oproep ter harte nemen: de meldingen druppelen inmiddels binnen.”

Bron: RIEC Zeeland, West-Brabant en Oost-Brabant

"De burgemeester kan zorgen voor een extra wake-up call”

ChristenUnie bang voor invloed criminelen in raad

De ChristenUnie in Arnhem maakt zich zorgen over infiltratie van criminelen in de gemeenteraad. De partij deed in de media een oproep aan de nieuwe burgemeester Ahmed Marcouch om hier in het licht van de verkiezingen maatregelen tegen te nemen. De lokale politiek is kwetsbaar en een gebrek aan integriteit kan leiden tot ondermijning van het openbaar bestuur, stelt de partij.

Addy Plieger, fractievoorzitter van de ChristenUnie Arnhem: "Partijen zijn zelf verantwoordelijk voor wie er op de lijst komt. Toch heeft de burgemeester hierin wel een aandeel. Als hij meer aandacht aan dit onderwerp besteedt, is het een extra ‘wake up call’. Partijen gaan dan actiever selecteren op aanmeldingen."

Ook de ChristenUnie in Arnhem is steeds alerter op aanmeldingen. "Wanneer iemand bijvoorbeeld net in de stad woont en zich zonder concrete reden aanmeldt voor onze partij, dan gaan toch wel de alarmbellen af. Voordat we iemand op de lijst zetten, controleren wij zijn of haar netwerk. Het is namelijk lang niet altijd de crimineel zelf die zich aanmeldt, het kunnen ook stromannen zijn."

Bron: ChristenUnie Arnhem

Politieke partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de integriteit van de gemeenteraad

Burgemeester Metz roept op tot waakzaamheid

Een opvallende oproep begin oktober van de burgemeester van Soest, Rob Metz. Hij riep de inwoners van Soest op alert te zijn op signalen dat de georganiseerde criminaliteit infiltreert in zijn gemeente. ‘Meld afwijkend gedrag, het is dichterbij dan wij denken.’ Bij Pauw legde hij uit waarom.

“Die georganiseerde criminaliteit zit veel dichterbij dan wij meestal denken. Dat is de reden dat ik een oproep heb gedaan in de lokale media om raar gedrag te melden. Bijvoorbeeld een pand waar alleen ’s avonds laat bedrijvigheid is en je verder nooit iemand ziet. Je ziet dat dit soort meldingen nog weinig gebeurt. Het lijkt alsof veiligheid alleen een taak is van politie en justitie, maar het is van ons allemaal."

Bron: BNN/Vara

"Drukkerijen zijn zich nauwelijks bewust van deze vorm van fraude”

Drukkerijen misbruikt bij fraude

De criminele industrie kan niet draaien zonder hulp van faciliteerders buiten het criminele milieu. Denk aan transporteurs en financiële dienstverleners. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) ziet steeds vaker dat ook drukkerijen een faciliterende rol spelen bij het plegen van fraude.

Volgens directeur Roel Stevens van de NVWA-IOD gaat dit om fraude die een gevaar kan opleveren voor de voedselveiligheid en de volksgezondheid. "Wij hebben vorig jaar bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het vervalsen van etiketten op blikken babymelkpoeder. De verdachten lieten valse etiketten drukken, waardoor het leek alsof de voeding geschikt was voor baby’s met een koemelkallergie, terwijl dat niet zo was. De blikken konden met de vervalste etiketten voor een hogere prijs worden verkocht. Als kinderen met een koemelkallergie deze melk hadden gedronken, hadden ze een ernstige allergische reactie kunnen krijgen.” Een ander voorbeeld is het drukken van valse halal-certificaten, waardoor de fraudeur goedkoop paardenvlees als duurder halal rundvlees kon verkopen.

"De branche is zich nauwelijks bewust van deze vorm van fraude, die mogelijk ook strafbaar is voor de drukkerij zelf. Daarom willen we proberen om het fraudebewustzijn onder drukkerijen te vergroten."

Bron: kvgo.nl