Foto Hollandse Hoogte, Lies Thru a Lens, Zairon, Kleuske en Johan Bakker
Hoe moet je als horeca met het fenomeen OMG’s omgaan? Koninklijke Horeca Nederland (KHN) adviseert de leden om onderling duidelijke afspraken te maken, maar werkt ook nauw samen met politie en gemeenten. Daarnaast vraagt KHN de overheid om met beleid te komen. Niet alleen voor het weren van OMG’s, maar voor alle groepen die overlast veroorzaken.
“De overheid kan de horeca nog meer betrekken bij de aanpak”
Koninklijke Horeca Nederland vindt het belangrijk dat de overheid beleid maakt voor het weren van overlastgevende groepen en daarin de samenwerking zoekt met de horeca. “We merken nog te vaak dat de overheidspartijen weliswaar samen optrekken, maar dat veelal doen binnen de ‘overheidskolom’. Terwijl OMG’s zich in enkele gemeenten juist manifesteren in de horeca. De overheid betrekt horeca- en andere lokale ondernemers wat dat betreft onvoldoende bij de aanpak. En als ze betrokken worden, dan is heel vaak de boodschap: ‘jullie moeten OMG’s op geen enkele manier faciliteren en ze weigeren’. Niet vreemd dat horecaondernemers dan niet staan te trappelen. Sowieso blijft het een wankel evenwicht: OMG’s geven niet per definitie overlast.”
Eén lijn trekken
KHN heeft ook goede ervaringen. Zo geeft de branchevereniging aan dat het zeker helpt wanneer burgemeesters ‘stopgesprekken’ voeren met bijvoorbeeld horecaondernemers. “Een burgemeester kan kijken of er bestuursrechtelijk handvatten zijn om een clubhuis te sluiten en hij kan gebiedsverboden uitreiken aan personen die zich misdragen. Wat daarnaast enorm helpt is als gasten in een uitgaansgebied, of binnen een gemeente met dezelfde regels worden geconfronteerd. Als alle horecaondernemers één lijn trekken sta je sterker. Daarbij heb je back-up nodig van de gemeente en de politie.”
“Als iedereen één lijn trekt, sta je sterker”
Collectieve huisregels
In sommige gemeenten is al ervaring opgedaan met het opstellen van collectieve huisregels. Daar mag bijvoorbeeld geen ‘groepskenmerkende negatief sfeerbepalende kleding’ gedragen worden. Met deze regel kunnen leden van OMG’s in hun clubkleding geweerd worden. Maar ook voetbalsupporters of vrijgezellenfeesten. “De horecatelefoon van de politie is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Het zorgt voor snelle bijstand van de politie bij het weigeren van toegang.” Wanneer er sprake is van bedreiging of afpersing adviseert KHN om altijd aangifte te doen. Anoniem melden kan ook bij NL Confidential (voorheen ‘M’). Er is door de minister van JenV een speciale Vertrouwenslijn Afpersing in het leven geroepen voor ondernemers die worden afgeperst: 0800-2800 200.
Lees hieronder hoe Enschede 'baas over eigen deur' bleef, hoe Amsterdam de overlast van Satudarah inperkte en wat Den Bosch, Tilburg en Sittard-Geleen deden om OMG-leden uit de horeca te weren.
Het Amsterdamse Team Aanpak Ondermijning van de gemeente ontwikkelde een werkwijze voor het opleggen van gebiedsverboden aan leden van criminele motorclubs. Deze werkwijze is op te vragen via ondermijning@amsterdam.nl.